Over ons

Op 11 augustus 2021 ben ik (Heleen Lokker) uit enthousiasme gestart met een theetuin, maar nu is het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby geworden.

In het jaar 2013 kregen we de mogelijkheid om de schuur naast onze woning te kopen. Het was wel een projectje, want de schuur en het terrein rondom de schuur moest flink aangepakt worden. Mijn man André en ik kunnen niet goed stil zitten, dus zijn met veel enthousiasme de schuur gaan opknappen. Daarbij hebben we veel hulp gekregen van mijn vader Nico van Zaltbommel van origine timmerman en onze vriend Frans Buys die heel handig is met elektra. Daarnaast hebben we ook het terrein opgeknapt en veel gerecycled. Van heel Walcheren liggen er klinkers op ons terrein. Dat maakt het juist leuk en overal zit een verhaal achter.

Na zo een acht jaar druk bezig te zijn geweest was eigenlijk zo zachtjes aan alles aan kant en dan???

Het leek mij leuk om een theetuin te beginnen.” Het idee was er, maar de realisatie ervan viel niet mee. “Ik raakte bijna gedemotiveerd door alle regeltjes en formulieren” maar eind zomer 2021, kreeg ik eindelijk de vergunning en kon ik nog net een paar weekjes (hobbymatig) open. Het was een succes, het is een ontmoetingsplek en ook de dorpsgenoten zijn er blij mee. Inmiddels is er al een redelijk vaste klantengroep opgebouwd. Daarnaast is er in deze omgeving geen mogelijkheid om gezellig iets te nuttigen van een hapje of een drankje. Dus zeker een aanwinst voor deze omgeving.

Een anekdote:

Op woensdag 11 augustus, de eerste openingsdag stond er een artikeltje in de PZC over het starten van de theetuin. Eigenlijk had ik maar een paar kopjes klaar staan en wat taart. Wat bleek, door de vele bezoekers moest mijn man André de hele middag kopjes afwassen, vanwege te weinig servies. De dagen erna hebben vrienden de kringloopwinkels afgestruind om zo servies goed en brocante artikelen te verzamelen. Het bleef de weken daarop druk. Ook Edwin Mijnsbergen werd getipt door een bezoeker. Toen er twee dagen na de opening door Edwin een artikel met prachtige foto’s op facebook “Wij zijn de stad” werd gepubliceerd, liep het ook storm. Wat een mooie start van dit initiatief.

In het jaar 2022 is de theetuin officieel geopend door de burgemeester, maar bij de opening bleek dat er nog geen terrasvergunning was. Die moest nog snel aangevraagd worden. “Best wel raar voor iets dat je in je eigen achtertuin doet.”

Doordeweeks werk ik als beleidsondersteuner onderwijs bij de gemeente Borsele. De theetuin ‘t Lokkertje is mijn hobby. Ik doe dit alleen, met achter de schermen mijn man en mijn kinderen Nick en Demi. Zonder hen zou ik dit niet kunnen doen. 

De ontmoeting met de bezoekers en het Franse vakantiesfeertje, daar doet ik het voor.

Tot ziens, tot theetuins.